Een tweede bedrijf starten als je al een eenmanszaak hebt
blog_image

Team Business Shakers

29-06-2023

Een tweede bedrijf starten als je al een eenmanszaak hebt

Kies wat voor jou het beste werkt

Ga je samenwerken met iemand die ook een eenmanszaak heeft en willen jullie dat aanhouden? Kies dan een VOF. Deze kun je zelf bij de KVK inschrijven. Denk ook goed na over een samenwerkingsovereenkomst en laat deze door een advocaat opstellen zodat je onderlinge afspraken vastlegt.


Ga je een bedrijf opzetten waar wat meer risico in zit en waar je verwacht een aardige omzet te draaien op termijn? Kies dan een BV. De oprichting hiervan gebeurd via de notaris en brengt dus wat meer kosten met zich mee. Aan een BV hangen ook andere verplichtingen, zoals het maken van een jaarrekening en het uitkeren van een DGA loon. Hou daar dus rekening mee.


Wanneer je liever vanuit je bestaande eenmanszaak werkt dan kun je jou KVK inschrijving eenvoudig wijzigen. Je voegt dan een handelsnaam toe. Je kunt eenvoudig via je DigiD inloggen en het wijzigingsformulier van de KVK invullen. Dit kost niets. Pas je omschrijving aan, zorg dat de SBI code past bij de activiteit die je gaat doen. Je kunt eventueel ook een URL invullen.

Overleg altijd even met je boekhouder over jou keuze. Jouw boekhouder heeft namelijk het juiste inzicht in jouw administratie en kan je hierdoor ook goed adviseren.


Boekhouding

Voor een VOF en een BV richt je een aparte administratie in en open je een nieuwe zakelijke bankrekening. Je krijgt hiervoor een apart btw nummer van de belastingdienst.


Heb je een eenmanszaak, dan kun je ook hiervoor een aparte administratie bijhouden en een andere bankrekening openen wanneer je dat prettig vindt, maar het is niet altijd nodig. De btw en de inkomstenbelasting aangifte doe je namelijk alle activiteiten die onder jou kvk-nummer vallen. Verwacht je met de tweede activiteit niet veel geld te verdienen, dan kan het vaak prima onder je eigen boekhouding. Je kunt een apart grootboeknummer aanmaken voor de facturen die voor je tweede bedrijf verstuurd worden, dan hou je wel overzicht waar welke inkomsten vandaan komen.


Wat ook kan is een boekhoudpakket kiezen waarbij je meerdere handelsnamen kunt gebruiken. Let hier dus op wanneer je een keuze maakt voor een boekhoudpakket.


Algemene voorwaarden en verzekeringen

Vergeet niet om ook weer eens goed te kijken naar de algemene voorwaarden en je verzekeringen. Kloppen deze nog? Elk bedrijf is weer verschillend, zo ook de risico’s. Informeer dus bij een verzekeraar en advocaat of je nog aanpassingen moet doen in het kader van je nieuwe bedrijf.


Meer weten over het oprichten van een BV? Lees het blog; Waarom een Holding boven je BV?


UITGELICHT