De voordelen van zelfstandig zijn!
blog_image

Janet Schouten

19-02-2024

De voordelen van zelfstandig zijn!

Als je dit blog hebt aangeklikt, overweeg je waarschijnlijk of je voor jezelf moet beginnen. Janet Schouten, oprichter van Business Shakers, deelt in dit blog de voordelen van zelfstandig zijn.


“Bij Business Shakers richt ik me op het coachen van ondernemers. Ik merk dat er bij startende ondernemers, die ik begeleid, vaak een uitgebreid beslissingsproces voorafgaat aan de stap naar zelfstandigheid. Een veelgestelde vraag is: "Wat zijn de voordelen van zelfstandig zijn?" Toen ik begon met ondernemen als zzp'er, worstelde ik zelf ook met deze vraag. Het kan uitdagend zijn om te onderscheiden wat echt is en wat slechts beweringen zijn van influencers. Inmiddels ben ik doorgewinterd in het ondernemerschap. Ik heb meerdere bedrijven geleid en als marketingmanager of consultant mijn bijdrage geleverd aan vele andere. De volgende punten beschouwen ik als de voornaamste voordelen van zelfstandig zijn:


1.      Je bent eigen baas

Het eerste voordeel is de onafhankelijkheid. Als mijn eigen baas hoef ik niet te antwoorden aan iemand anders, functioneringsgesprekken te voeren, of toestemming te vragen voor vakanties en financiële beslissingen. Dit betekent natuurlijk niet dat ik geen rekening houd met anderen; mijn vakanties plan ik bijvoorbeeld buiten belangrijke evenementen en ik zorg voor een goede bezetting binnen mijn team.  


Toch geeft het mij een gevoel van onafhankelijkheid. Ik kan zelf bepalen met wie ik werk, welke uren ik werk en wat het tarief bijvoorbeeld is.


Mijn klanten vraag ik op bepaalde momenten wel of ze nog feedback voor mij hebben, eigenlijk ook een soort functioneringsgesprek. Alleen hecht ik hier veel meer waarde aan, want de klant is superbelangrijk. Zonder klanten heb ik geen bedrijf.      


2.      Afwisseling

Als zzp'er werkte ik voor diverse bedrijven en had ik wisselende interim-opdrachten. Dit betekende werken in uiteenlopende rollen - van manager tot uitvoerend werk. Dan werk ik een aantal maanden als freelancer ergens om te ondersteunen op de marketingafdeling. De ene keer als manager, de andere keer meer uitvoerend. 


Deze variatie brengt met zich mee dat geen twee projecten hetzelfde zijn en dat ik een breed scala aan vaardigheden ontwikkel.

Natuurlijk kun je ook consumenten als klant hebben, maar daarbij geldt ook, je hebt verschillende klanten. Het zorgt ervoor dat je veel afwisseling hebt in het werk wat je doet. Geen enkele klus zal precies hetzelfde zijn als de klus daarvoor.


3.      Nieuwe dingen leren

Het voordeel van die afwisseling is dat je steeds uitgedaagd blijft. Omdat je zoveel verschillende klussen doet of verschillende klanten bediend leer je een hele hoop nieuwe dingen. Hierdoor krijg je een hoop ervaring, en een heel erg wijd palet in skills. In de jaren als zzp’er heb ik daardoor veel meer geleerd dan ik vooraf had kunnen denken.


Er ontstaat ook altijd meer ruimte voor jou ideeën. Dit is in loondienst niet altijd het geval. Je moet dingen doen volgens een bepaald stigma, en ideeën waar je echt in geloofd kunnen zonder twee keer over na te denken worden geschrapt door een leidinggevende. Als zelfstandig ondernemer kan je deze ideeën verwerkelijken en hangt dat niet langer af van anderen.


Bij mij bleek er een enorm talent te zitten voor het ondernemerschap. Ik ontwikkelde ideeën voor het opzetten van meerdere bedrijven. Zo heb ik een aantal jaren een recruitment bedrijf gehad, eerst nog onder mijn eenmanszaak, daarna als VOF, later een BV. Ondernemen is soms uit je comfort zone stappen, maar daar zit juist die groei. Het is zo mooi als ik ondernemers daarin coach, dan zie je de groei doordat ze in korte tijd veel nieuwe dingen leren.


4.      Groter netwerk

Nog een voordeel van het werken met verschillende bedrijven is dat je je netwerk heel erg uitbreid. Toen ik startte met ondernemen had ik iets van 300 connecties op LinkedIn. Ik weet nog wel dat een recruiter tegen mij zei; dat is wel weinig hoor. Maar ja, wat wil je, als je in loondienst werkt, hoe groot wordt je netwerk daar nu van? Als zzp'er werkte ik bij verschillende bedrijven, sloot ik me aan bij ondernemersclubjes waardoor mijn netwerk snel uitbreidde. Ik merkte hierdoor dat alle nieuwe opdrachten uit dit netwerk kwamen. Superhandig, want dat scheelt toch enorm in je marketing kosten! 


5.      Financiële voordelen

Een ander voordeel van zelfstandig ondernemer zijn, is de financiële controle en potentieel. Als eigen baas bepaal je jouw tarieven en heb je de flexibiliteit om je inkomsten te verhogen door meer klanten te werven of je diensten uit te breiden. Daarnaast kun je als zelfstandige vaak gebruikmaken van fiscale voordelen, zoals aftrekposten voor zakelijke uitgaven, die niet beschikbaar zijn voor werknemers in loondienst. Het beheren van je eigen financiën stelt je ook in staat om strategischer te zijn over hoe je investeert in je bedrijf, wat kan leiden tot een grotere winst op lange termijn. Bovendien geeft het je de mogelijkheid om te investeren in persoonlijke ontwikkeling en professionele groei, wat op zijn beurt weer bijdraagt aan de waarde die je levert aan je klanten. Met slim financieel beheer en een duidelijke strategie kan zelfstandig ondernemerschap leiden tot financiële zekerheid en een welvarende toekomst.


6.      Trots

Als ik terugkijk op mijn jaren als ondernemer ben ik enorm trots. Trots op dat ik dingen heb geprobeerd, zoveel heb kunnen leren. Soms ging dat met vallen en opstaan. Ik heb situaties meegemaakt waarbij ik fouten heb gemaakt, waarbij ik verkeerde keuzes heb gemaakt of zelf opgelicht ben door mensen. Het is allemaal onderdeel geweest van een groei die ik anders nooit zou maken als ik in loondienst was. Als zzp'er was het in feite nog een vrij eenvoudige manier van ondernemen. Het recruitementbureau wat ik een aantal jaren heb gehad, maar ook Business Shakers hadden weer hele andere uitdagingen en dat liep echt niet vanaf het begin altijd zo lekker. Zeker nu ik na jaren keihard werken door anderen als voorbeeld word gezien kan ik alleen maar terug kijken met een gevoel van trots en voldoening.


Als je nog twijfelt, denk dan eens; wat als ik 80 jaar ben en terugkijk op je leven, wat zou je dan trotser maken? Dat je het niet hebt gedaan omdat je het ondernemerschap te spannend vond, of dat je het toch hebt geprobeerd ongeacht of het nu wel of niet lukt uiteindelijk? Ik weet zeker dat je met de juiste begeleiding een bedrijf neer kunt zetten waar je ontzettend trots op kan zijn! Dat is een ontzettend indrukwekkende prestatie. Het is mijn werk om je hierbij te helpen. Met de e-learnings in combinatie met de coaching die we aanbieden heb je in elk geval alles in huis om van jouw bedrijf het succes te maken dat het verdient!


Neem hier een kijkje naar ons lesprogramma, en begin met het bedrijf van je dromen!


Ondernemende groet,


Janet Schouten


UITGELICHT