Betalingskorting belastingdienst volledig vervallen
blog_image

Team Business Shakers

17-01-2024

Betalingskorting belastingdienst volledig vervallen

Het wordt door de belastingdienst niet altijd leuk gemaakt voor ondernemers in Nederland, want vanaf 1 januari 2024 geeft de belastingdienst helemaal geen betalingskorting meer bij het in één keer betalen van hun voorlopige aanslag inkomstenbelasting.


Deze beslissing van de overheid heeft de nodige gevolgen voor ondernemers, die nu moeten beslissen of ze hun belastingen in één keer willen betalen (wanneer ze dat kunnen) of liever verdelen over 11 gelijke maandelijkse termijnen. In dit blog gaan we de voor- en nadelen van beide opties bespreken, inclusief het effect van het rentepercentage op spaarrekeningen.


Afschaffing van de betalingskorting

Laten we beginnen met het begrijpen van de redenen achter de afschaffing van de betalingskorting. De Belastingdienst heeft aangegeven dat de betaling per maand via automatische incasso vrijwel geen extra administratieve lasten met zich meebrengt, in tegenstelling tot vroeger toen de betalingskorting werd ingevoerd. Dit heeft het kabinet doen besluiten om deze korting te beëindigen, wat betekent dat ondernemers vanaf 2024 geen financieel voordeel meer hebben bij een eenmalige betaling van hun voorlopige aanslag inkomstenbelasting.


Optie 1: Eenmalige betaling

Eenmalige betaling heeft zeker voordelen. Het meest voor de hand liggende voordeel is dat je niet elke maand die blauwe brief meer ontvangt met de hoogte van je schuld. Dit kan een psychologische opluchting zijn, omdat je de financiële verplichting in één keer afhandelt en er geen maandelijkse herinneringen meer zijn. Het heeft natuurlijk wel invloed op je liquiditeit, oftewel het geld wat jij op je bankrekening hebt staan. Aangezien het vaak toch om een flink bedrag gaat is het goed om na te denken of je voldoende overhoudt om alle betalingen die gaan komen ook te kunnen doen.


Optie 2: Verspreiden over 11 maandelijkse termijnen

Het verdelen van je belastingbetaling over 11 gelijke maandelijkse termijnen heeft ook enkele voordelen. Allereerst kan dit helpen bij het behoud van je liquiditeit, omdat je niet meteen een grote som geld hoeft te betalen. Dit kan vooral nuttig zijn als je bedrijf seizoensgebonden inkomsten heeft. Bovendien kun je het geld dat je anders in één keer zou betalen, op je spaarrekening laten staan en profiteren van de rente.


Rentevoordeel bij maandelijkse termijnen

Laten we eens kijken naar het rentevoordeel dat je kunt behalen door je belastingen in termijnen te betalen. Stel dat je een voorlopige aanslag hebt van €10.000 en je kiest ervoor om dit bedrag in 11 maandelijkse termijnen te betalen. Met een spaarrente van 1,5% zou je in totaal ongeveer €10,075 verdienen aan rente over het jaar. Dit betekent dat je een klein voordeel kunt behalen door het geld langer op je spaarrekening te laten staan, in plaats van het in één keer te betalen.


Wat te doen?

De keuze tussen een eenmalige betaling en het verspreiden van de betalingen over 11 maandelijkse termijnen hangt af van je financiële situatie en voorkeur. Als je de liquiditeit kunt behouden en graag wilt profiteren van de spaarrente, kan het verdelen van de betalingen een verstandige keuze zijn. Aan de andere kant, als je de administratieve lasten wilt verminderen en liever geen maandelijkse herinneringen wilt ontvangen, kan een eenmalige betaling de beste optie zijn.


Wat je ook besluit te doen, zorg ervoor dat je je financiën goed beheert en op tijd betaalt om eventuele boetes en rentekosten te voorkomen.


Heb je het geld al op je rekening staan of moet je nog sparen? Dat is een belangrijke vraag die je moet beantwoorden voordat je je definitieve beslissing neemt.

UITGELICHT